Neutral journalistik finns inte


Politik

Det finns ingen neutral journalistik. Oavsett om man är politiskt engagerad eller ej så har man värderingar som man fått i sin uppväxtmiljö. Journalister föds och växer inte upp i ett slags vakuum, utan bär med sig det sociala arvet under hela livet. Värderingarna utformas i den sociala miljö man lever i där skola, föräldrar och i synnerhet ens klassbakgrund spelar stor roll.

Det innebär inte att värderingarna är för en gång fastställda, utan förändras under livets gång, men alltid utifrån den materiella verkligheten man lever i.

Då blir begreppet neutralt enbart en klyscha att gömma sig bakom för dem som låtsar att de inte tagit ställning, men oftast är det de ledande borgerliga och reformistiska medierna som framförs under begreppet neutralitet.

(Ursprungligen publicerat 2010 på min gamla webbplats. Bild: Xlibber)


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.