”Hoppas för alla andra barn att lagen ändras”

(Artikeln har först publicerats i tidningen Riktpunkt.) Robin Wahlgren bor med sin familj, två vuxna samt fyra barn i ett radhus i Burlövs egnahem. Riktpunkt har i flera artiklar berättat om situationen för de boende i området. De riskerar att vräkas av Västerbro fastigheter.

– Om inte vi får rätt denna gång så hoppas jag för alla andra barn i detta land att lagen ändras och att man ser till att täppa till alla luckor som kan tänkas finnas, säger Robin till Riktpunkt.

Robin berättar att de bott i radhuset åtta år, barnen går i skola och på förskola i kommunen.

Vårt radhus har nu styckats av och sålts till en privatperson som har planer på att bo här själv. Det här kan man göra för att man hittat en lucka i lagen som minskar vårt besittningsskydd.

Familjen riskerar nu att vräkas från sitt hem och ställas på gatan.

Hur det kan vara tillåtet i Sverige år 2021 är för mig en gåta.

I slutet av september träffades parterna, utom fastighetsbolagets ägare Nils Andersson, i hyresnämnden. Han ska däremot närvara på en ny förhandling i slutet av denna månad.

“Jag fick inte den höjning jag ville och då säljer jag”, sa fastighetsbolagets ägare Nils Andersson från Västerbro fastigheter tidigare till tidningen Hem & Hyra. Kommentar till det?

– Ja det var en bra fråga. Det bekräftar allt vi trott hela tiden, att han säljer som en hämnd och att pengarna är viktigare för honom än att fyra barn får behålla sitt hem.

– Men är man villig att sätta fyra barn på gatan så kan man inte ha mycket empati i kroppen. Det bevisade han genom att kontakta min fru efter försäljningen och påpeka att hade vi betalt hyreshöjningen så hade han aldrig sålt vår bostad.

Två av familjens barn. Foto: Privat

Robin säger att det kändes märkligt att blotta hela sitt liv i hyresnämnden och att behöva försvara sin rätt att få bo kvar i sitt eget ”såkallade hem”. De trivs i sitt hem.

– Sen bara över natten ändrades allt och vi riskerar nu att stå utan hem. Utöver att det var märkligt så var man både arg, förbannad och framförallt ledsen. Hur kan det ens få gå till så här?

Han frågar sig hur lagen, som ska vara till för familjers trygghet, kan vara så pass skör och osäker att folk utan problem hittar luckor runt om den.

– Det är för mig helt otroligt. Vi får hoppas och hålla tummarna att vi får rätten på vår sida. För vem är mer förtjänt av att bo här än vi som bott här i åtta år och bildat vår familj i detta hus.

Framtiden är otrygg för familjen

Robin och hans fru har arbeten i kommunen, barnen har sina liv med skolan, kompisar och släkten. Han berättar att de kommer tvingas lämna allt det bakom sig och börja om på nytt någon annanstans, emellertid utan både bostad och jobb.

– Med fyra barn förstår man ju själv att det inte är möjligt och jag hoppas att även nämnden förstår det. Om inte vi får rätt denna gång så hoppas jag för alla andra barn i detta land att lagen ändras och att man ser till att täppa till alla luckor som kan tänkas finnas.

Nils Andersson ville inte svara på några frågor från Riktpunkt. Parterna ska träffas i hyresnämnden igen om några dagar.

Text: Fredrik Jönsson
Bildtext: Robin Wahlgren. Foto: Privat

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen