Multihandikappad pojke mister merparten av assistanstimmarna

I nyhetsreportaget ”Burlöv kapar assistansen för pojke med obotlig sjukdom” från den 25 oktober berättar Sydsvenskan om familjen Viberg Bengtsson som i flera år har drivit en rättslig tvist för sin trettonårige son Alfons.

Alfons lider av den livslånga och dödliga muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi vilken slutligen resulterar i att musklerna förtvinar totalt. Något av det bästa som han vet är att åka på utflykter med sin personliga assistent Åsa Held. Därutöver är han diagnostiserad med grov ADHD och autism.

I de assistentbeslut som spänner från 2014 till 2019 framgår det att familjen ansökte om utökade timmar vilket avslogs av en handläggare på Burlövs kommun. Därefter omprövades besluten på årlig basis och till slut beviljades Alfons omkring 22 assistenttimmar i veckan, rapporterar Sydsvenskan.

Förra sommaren inträffade plötsligt något oväntat då en annan handläggare på Burlövs kommun fastslog att föräldraransvaret hade minskat med anledning av att han hade fyllt 12 år. Handläggaren påpekade också i beslutet att hans sjukdom ”sakta försämras vilket innebär att han har ett ökat behov av hjälp och stöd”. Enligt beslutet beviljades familjen rätt till hjälp 57 timmar i veckan. Men avlastningen för familjen blev kortvarig.

I höstas fick de ta emot chockbeskedet att Burlövs kommun hade bestämt sig för att mer än halvera Alfons assistans till cirka 25 timmar med motiveringen att föräldrarna ansvarar ytterst för att övervaka sonen och säkerställa att han inte skadar sig själv. Föräldrarna överklagade därefter beslutet till förvaltningsrätten i Malmö för att beslutet skulle stoppas i avvaktan på dom. I yrkandet till rätten menar handläggaren att Alfons ”haft ett väldigt generöst beslut” som Burlövs socialnämnd ”i efterhand har bedömt varit felaktigt i flera avseenden”

Beslutet har varit fastslaget sedan den 1 oktober trots flertaliga intyg från läkare, sjukgymnaster och psykologer. För närvarande arbetar familjens jurist med en överklagan till kammarrätten.

I en intervju med Sydsvenskan säger Burlövs socialchef Lars Wästberg:

– Vi har ett system och en lagstiftning och personer som fattar myndighetsbeslut. Något synpunkter om hur handläggare hanterat olika ärenden har jag inte.

Föräldrarna menar å sin sida att de kommunanställdas agerande är godtyckligt och pappan Christian Bengtsson menar att Burlövs kommun tar bort sonens frihet och värdighet:

– Det gör jätteont i en med inskränkningar av så många timmar. Det är hans liv som fördärvas, hans frihet och hans värdighet, säger han till Sydsvenskan.

Assistenten Åsa Held anser att de tar bort Alfons självständighet.

Läs mer: Hon har startat namninsamling för Alfons: ”Skrämmande och sorgligt agerande av kommunen” »

Text: Redaktionen
Bildtext: Alfons. Foto: Privat

1 reaktion på ”Multihandikappad pojke mister merparten av assistanstimmarna”

  1. Pingback: Hon har startat namninsamling för Alfons: "Skrämmande och sorgligt agerande av kommunen" - Arlöv SE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen